Különleges útszakaszt adtak át a forgalomnak április elején a Frízland határán fekvő Jelsumban. Ha az autósok megfelelő – 60 km/órás – sebességgel haladnak át az adott szakaszon, az út a fríz himnuszt “énekli” jutalmul.

A fejlesztés nem igényelt speciális építőelemeket vagy technológiai újításokat, a dallam úgy jön létre, hogy az autók áthaladnak, illetve átsuhannak az országútra épített bordázaton.

Így hangzik az eredeti:

A jószándékú kezdeményezés azokat az autósokat jutalmazta volna, akik a megfelelő sebességgel érkeznek Frízföldre. Az áthaladó autósoknak azonban a vártnál jobban megtetszett a zenés üdvözlet. Sokan visszafordultak, nemcsak nappal, de az éjszaka közepén is, hogy újra és újra meghallgassák a himnuszt. Sok “zenész” nem maradt az eredeti kottánál. A kísérletező autósok lejátszották a dallamot nagyon lassan araszolva, a megengedett sebességnél kicsit lassabban, vagy éppenséggel száguldozva, és voltak, akik – természetesen szabálytalanul – hátramenetben is kipróbálták a “hangszert”.

Talán nem meglepő, hogy a környék lakói pár nap alatt kikészültek a hangzavartól.

A hivatalos avatás után mindössze egy nappal már meg is született a döntés arról, hogy a zenélő utat egy héten belül megszüntetik. Az átmeneti időre napközben korlátozásokat léptettek életbe, éjszakára pedig lezárták az érintett útszakaszt. A zenélő út szerencsére áthelyezhető, valószínűleg az Afsluitdijkra (a “zárógátra”) kerül – ami szintén Frízföld határán van, és ahol nem lakik senki.

Leave a Comment